Berikut adalah 8 Tips Backpacker Permulaan yang Harus Anda Cuba!

0
6

Adakah anda suka berjalan-jalan? Mahu merasakan pengembaraan ke seluruh pelusuk dunia? Sesungguhnya ramai akan menjawab “ya”, “mahu”, apatah lagi “mahu”. Tetapi, ramai yang berpendapat bahawa perjalanan seperti itu akan rumit dan mahal.

Sedangkan sebaliknya, terdapat banyak cara untuk membuat perjalanan dapat dibuat lebih murah dan menyenangkan. Perjalanan dengan gaya backpacker adalah salah satu daripada mereka. Walau bagaimanapun, ramai yang tidak berani menjadi backpacker kerana backpacker itu memerlukan keberanian. Juga rumit, kerana segala-galanya kita harus menjaga dirinya sendiri tanpa bergantung pada penganjur perjalanan. Sebenarnya, ia menjadikan gaya backpacker perjalanan menjadi lebih murah.

Untuk itu, disediakan petua supaya anda sudah bersedia untuk menjadi seorang backpacker.

1. Buatlah itinerary perjalanan agar perjalananmu terasa lebih aman
Susun rencana perjalananmu dengan matang

Perkataan kebijaksanaan, gagal merancang sesuatu bermakna kita merancang perjalanan. Begitu juga perjalanan. Itulah sebabnya jadual perjalanan memainkan peranan penting untuk backpackers, terutamanya untuk kepada yang baru. Anda tidak mahu perjalanan anda rosak kerana anda tidak tahu apa-apa. Dalam perjalanan memang biasa jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku. Oleh itu jadual perjalanan ini akan membantu anda mengurangkan masalah yang tidak dijangka ini.

Sesungguhnya, apa jadinya? Jadual perjalanan bukanlah sesuatu yang harus anda ikuti. Selagi ia memudahkan semasa perjalanan, ia sesuai dipanggil jadual perjalanan. Kebanyakan jadual perjalanan hanya mengandungi jadual setiap perjalanan bersama tempat yang akan anda lawati. Juga harapkan budgetnya dari awal sehingga kemudian tidak perlu selalu ke ATM untuk mengambil wang.

2. Untuk mengelakkan kekeliruan, dapatkan rujukan dari setiap perjalanan.
Kepolah sebanyak-banyaknyaJika perjalanan tidak pernah ada, bagaimana saya boleh membuat jadual perjalanan? Jangan risau, kini banyak jadual perjalanan yang tersebar di internet. Walaupun bentuknya tidak seperti perjalanan, ramai yang menulis dalam bentuk nota perjalanan di blog. Lebih menarik lagi secara terperinci. Nah, semakin banyak bacaan anda dengan blog para pengembara, semakin banyak rujukan yang anda akan dapatkan.

3. Bawalah barang seperlunya supaya kamu tak kerepotan selama perjalanan.
Bawa tas seperlunyaCuba bawa satu beg galas sahaja. Membawa beg sling kecil untuk item yang sering dikeluarkan, juga sangat disyorkan. Bawa perkara yang diperlukan. Semakin banyak barang yang anda bawa, selain daripada berat badan, semakin banyak barang yang perlu anda simpan.

4. Menggunakan pengangkutan awam atau berjalan kaki akan meningkatkan wang saku anda
Jalan kaki lebih menyenangkan

Elakkan menggunakan teksi. Menggunakan pengangkutan awam seperti bas, ia lebih murah dan anda boleh berinteraksi dengan orang lain. Kadang-kadang cuba berjalan. Dengan berjalan kaki, anda boleh menikmati sudut tersembunyi tempat-tempat yang anda pergi.

5. Kawalan keinginan semasa perjalanan. Keinginan yang berlebihan, boleh membawa maut.
Belanjalah secukupnya

Sesungguhnya, datang ke tempat baru sangat menyenangkan. Semuanya akan mahu anda melawat. Mahu pergi ke sana, mahu membelinya, mahu gambar di sana. Ramai orang yang berlaku tiba-tiba gila dan melupakan perjalanan yang mereka buat. Kemudian anda boleh kehilangan masa dan wang. Namun mereka adalah dua perkara paling penting dalam setiap perjalanan. Cara terbaik adalah untuk mendisiplinkan diri anda. Fleksibel, ingat selalu dengan baki masa dan belanjawan anda.

6. Campurkan dengan orang-orang di sekeliling anda, anda akan dengan mudah mencari syurga tersembunyi.
Jangan Ragu untuk bertanyaJangan sekali-kali menjadi pengembara yang tidak dikenali ke tempat yang anda lawati. Cuba kenal dengan penduduk setempat. Kongsi senyuman untuk mereka. Tidak jarang, dari ceramah kecil dengan mereka, anda akan dapati tempat yang lebih baik atau kedai hadiah yang lebih murah.

7. Pilih destinasi mesra dengan pelancong untuk memastikan anda selesa sepanjang perjalanan.
Jogja yang terkenal dengan warga setempat yang ramah

Nah, tip sangat bergantung pada ke mana anda pergi. Bukan jaminan ke tempat yang lebih “bandar” akan lebih selamat dari tempat “kampung”. Tahap perkakas di Eropah agak tinggi, terutamanya di Paris dan Itali. Sekali lagi, lihat rujukan dari kisah perjalanan orang lain. Pilih tempat yang relatif selamat kepada pelancong untuk mengurangkan risiko masalah yang akan datang.

8. Sentiasa kemas kini tiket promo untuk kapal terbang atau kereta api
tiket promoPerkara yang paling penting untuk menjadi backpacker ialah kesediaan apabila ada pesawat promo atau kereta api yang datang tiba-tiba. Ya, kita tahu kos yang paling tinggi untuk backpacker adalah dalam pengangkutan dan penginapan. Anda perlu bersiap sedia apabila promo datang, harga tiket penerbangan boleh sangat murah!

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.